zaterdag 8 augustus 2009

Chalten Cardonnay Reserva

land: Argentinie
Regio: Patagonia
Wijnhuis: Chalten
druif: Chardonnay Reserva
Oogstjaar: 2007



Beoordeling:

In korte tijd is deze Chardonnay een van mijn lekkerste chardonnay's geworden. Het is een wijn welke perfect is balans is. De houtrijping ervaar ik als zeer plezierig wat vaak bij witte wijnen een beetje te is. De afdronk is bijzonder prettig en is bij elke slok wel een positieve verrassing. Als je de wijn drinkt zal je niet aan als eerste aan Argentinie denken, maar niets is minder waar. De wijn is gemaakt in een uiterst koel gebied in Argentina namelijk Patagonia, dus het gebied is geschikt voor het maken van een mooie chardonnay. Deze wijn heeft niet de typische zeer rijpe smaak zoals je mag verwachten van een nieuwe wereldwijn. Deze Chardonnay blijkt mede dankzij het koelere klimaat een zeer verrassende wijn te zijn, welke naar mijn idee niet zal onderdoen onder de grotere europese wijnen.






Het klimaat in Patagonie wordt beïnvloed door de aanwezigheid van de Andes. De door de westenwinden aangevoerde wolken worden door de hoge bergen tegengehouden, zodat daar zeer veel neerslag valt. Het land ten oosten van de Andes krijgt daarom zeer weinig neerslag. Dit Argentijnse gebied is daardoor een steppegebied, het is leeg en schraal. Enkel schapen kunnen daar overleven. Schapenteelt en de productie van wol op uitgestrekte estancias is er dan ook de enige economische activiteit van betekenis. Bovendien waait er steeds een sterke wind, die het leven er weinig aangenaam maakt. In Patagonië ligt onder andere de Perito Morenogletsjer en het Argentinomeer en Viedmameer. Verder de nationale parken Los Glaciares, Tierra del Fuego, Nationaal park Nahuel Huapi en Torres del Paine. Valdés is een schiereiland waar onder andere walvissen en zeeleeuwen voorkomen.

1 opmerking:

Anoniem zei

Helemaal mee akkoord. De Chalten Chardonnay 07 is een veelzijdige klassewijn. Zijn prijs dubbel en dik waard. Met voorsprong mijn favoriete zomerwijn 2009.