zaterdag 2 mei 2009

Vipra Rossa - BIGI


Land: Italie
Regio: Umbria
Subregio: Orvieto
Wijnhuis: BIGI - Gruppo Italiano Vini
Druif: 70% Merlot, 20% Sangiovese en 10% Montepulciano
Oogstjaar: 2007




Beoordeling:

De Vipra rossa heeft een lichte geur waardoor je zal denken dat je met een lichte wijn te maken zal hebben. Maar wanneer je de kleur van de wijn bekijkt zie je dat deze dieprood is. De wijn is mondvullend met iets wat zurigheid. Dit komt waarschijnlijk door dat de druiven voor Vipra Rossa van kleine en individueel geselecteerde wijngaarden komen. De bodem is er arm, waardoor de wijnstokken moeten strijden voor hun voedsel, deze strijd draagt er aan dat er een lage opbrengst en geconcentreerd fruit is. Verder is er wat zware fruit te zoals braam te proeven, de afdronk is aangenaam prettig en wat sappig, kortom een wijn zonder een addertje onder het gras….

De naam Vipra rossa heeft een historisch tintje, de familie Monaldeschi di Vipera zal ergens in de 14de eeuw Orvieto en omgeving terroriseren. De Vipra (adder) is heel mooi op de fles verwerkt. Het heeft wel een spannende en tevens chique uitstraling vindt ik. De wijn heeft zelfs een eigen website zie: http://www.viprarossa.it/
Bigi werd opgericht door Luigi Bigi in 1880 en is uitgegroeid tot een toonaangevende wijnhuis in Orvieto. De wijnmakerij en kelders, vernieuwd en gemoderniseerd door gerenommeerde oenoloog Giacomo Tachis. Umbria heeft met de warme zon en de grote hoogte een perfecte teeltomstandigheid welke op een niet al te grote schaal plaats vindt op de heuvels rondom de oude ommuurde stad Orvieto.

Geen opmerkingen: