zaterdag 7 maart 2009

Carmen - Pinot Noir



Land: Chili
Wijnhuis: Carmen Vineyards
Streek: Aconcagua Valley
Druif: Pinot Noir
Oogstjaar: 2006
Kleur: Rood

Beoordeling:

De pinot Noir van Carmen is een typische wijn gemaakt van de Pinotdruif, Smaakvol en krachtig, met veel rood fruit, een vleugje vanille en karamel, toch vrij soepel en toegankelijk. Veel wijnen die gemaakt zijn van de Pinot noir druiven zijn zwaar, krachtig en hebben een hoog alcoholpercentage. Carmen lijkt met deze Pinot Noir positief van af te wijken. Een heerlijke wijn dus, welke goed zal passen bij een heerlijke steak.




Wijnhuis Carmen is de oudste van de nu nog in de Chileense wijnbouw actieve bodega's. Tot 1988 leidde het in 1850 gestichte bedrijf een vrij onopvallend bestaan. Toen werd het echter overgenomen door de Claro familie, als mede-eigenaar ook betrokken bij bedrijven als Santa Rita en Los Vascos. Er kon flink worden geïnvesteerd, en men maakte van de gelegenheid gebruik om een van de modernste wijnbedrijven van Chili neer te zetten.

Door de bouw van de nieuwe kelders aan de voet van het Andesgebergte konden ze zo worden geconstrueerd dat alle bewegingen met de wijn slechts onder invloed van de zwaartekracht plaatsvinden. Het gebruik van pompen, die de wijn op de een of andere manier toch 'beschadigen', minder van kwaliteit maken, kan op deze manier volledig worden vermeden. Maar de basis van het succes van Carmen ligt niet eens in de hypermoderne installaties, maar in de wijngaard. Ook het professionele team van oenologen, onder leiding van María del Pilar González, speelt uiteraard een belangrijke rol bij het tot stand komen van de kwaliteitswijnen.

Met de komst, begin jaren '90, van de jonge wijnmaker Alvaro Espinoza werd het accent gelegd op de kwaliteit van de druiven. Hij leerde bij Château Margaux en Moët & Chandon om uiterste zorg te besteden aan de wijngaard, waarbij hij gebruik maakt van de mogelijkheden die Chili biedt om biologische wijnbouw te bedrijven. Carmen wordt daartoe mede in staat gesteld, omdat het alle druiven haalt van wijngaarden die in eigen bezit zijn. De meeste huizen kopen veel druiven van boeren, zodat er minder controle over de kwaliteit kan worden uitgeoefend. Veel van deze kleinere producenten hebben de neiging om iets teveel fruit van een wijngaard te halen, zeker als er een prijs per kilo wordt betaald. Bij Carmen heeft men de opbrengst aan banden gelegd, en dat betekent dat de wijnen krachtiger en voller van karakter zijn dan we van veel Chileense exemplaren gewend zijn. Bovendien smaken de wijnen echt naar het druivenras waar ze van gemaakt zijn, ze zijn typisch als geen ander. Wie ze proeft is direct onder de indruk van de grote mogelijkheden van dit veelbelovende wijnland.

Geen opmerkingen: