zondag 14 november 2010

Wijnproeverij Henri Bloem

Vandaag was het weer eens tijd voor een heuze wijnproeverij, na vorige week de Meesterlijke wijnen van J. Meesters te hebben geproefd was het nu de beurt aan Henri Bloem om wat moois op tafel te zetten. En dat stond er!!!, maar liefst 64 wijnen waren er te proeven. Dat betekende dus keuzes maken.

Als intikkertje een Prosecco, normaal gesproken een echte yuppendrankje om met mooi weer in het park te gaan zitten drinken. Maar deze Merotto Colmolina was toch van andere klasse, een wat groen uitnodiging na het walsen, appels en wat fruit uit verre oorden maakte deze prosecco een zeer uitnodigend.

Daarna kwamen de witte wijnen, die met 17 verschillende wijnen aardig goed vertegendwoordigd waren. Hier uit heb ik de volgende geproefd
- Muscadet Sevre et Maine, Loire
- Crechetto, Assisi
- Collio Bianco, Friuli
- Chateauneuf du pape blanc, Rhone

Eigelijk ging mijn belangsteling uit naar tafel 3 waar Jose Felix Nieto van Bogegas Monteabellon uit Nava de Roa, Spaanse Ribera del Duero streek. Na jaren haar druiven te hebben verkocht aan de coöperatie heeft Bodegas y Viñedos Monteabellón in het jaar 2000 de stap gemaakt naar zelfstandige vinificatie en botteling van de druiven van haar 50 hectaren wijngaarden onder de eigen naam. De splinternieuwe bodega uit Nava de Roa is voorzien van de modernste technologieën op het gebied van vinificatie en botteling. Dit gecombineerd met een jarenlange ervaring van wijngaardmanagement maakt dit een van de nieuwe sterren in Ribera del Duero. (bron henribloem,nl)

De wijnen die Felix op tafel had staan waren niet de minste, eigelijk en vooral de laatste 2 waren de toppers van de proeverij op deze regenachtige zondag. De wijnen:

- Verdejo, Rueda, 2009
- 5 meses en barrica, 2008,
- 14 meses en burrica, 2007
- 24 meses en barrica, 2005
- Finca la Blanguera, 2006,



De algenmene kenmerken van de rode wijnen zijn dat ze allen een dieprode kleur hebben, rijk van smaak zijn (niet het typische Spaanse zoals overvloed van vanille en lucifferdoosjes). Eigelijk kan je stellen dat de zwaarte van de wijnen oplopende was, de eerste is kenmerkend met frisse tonen met wat zwart fruit. Terwijl de laatste haast een geweldige explosie (een fijne) is van smaak, geur, en dan de afdronk die gaat echt door tot in de eeuwigheid. Het is een heerlijke zachte maar mondvullende Tempranillo. Kortom een topwijn maar dat mag ook wel gezien de prijs van 45 euro. deze wijn moet je drinken met de vrouw van je dromen, tenminste als zij wijn weet te waarderen! en anders tja....

De Finca la Blanquera is trouwens een eerbetoon aan grootvader Fabian, die zijn passie voor wijn zo goed over wist te brengen aan kinderen en kleinkinderen. De druiven komen van de beste wijngaard van monteabellón, met rotsachtige bodem van lijmsteen. Hier dankt de wijn ook zijn naam aan. Zie voor meer informatie: www.monteabellon.com/

Kortom een toptafel van Monteabellon, welke ik persoonllijk op de laatste wijntafel gezet zal hebben, want op tafel 4 stonden de rode wijnen boven de 10 euro en ook daar waren juweeltjes te ontdekken, maar doordat je al een smaakklapper gehad hebt met de Finca la blanguera valt bijvoorbeeld de Pinot Noir uit Oostenrijk van Markowitsch een beetje in het niets. Dat is trouwens onterecht want het is een heerlijke wijn met een goeie neus en mooie afdronk, deze kwaliteitswijn is kenmerkend voor de bloei van de Oostenrijkse wijnmarkt.
de wijnen die ik daar geproefd heb waren:

- Chianti classico Riserva, mooie tongstrelende wijn
- Crianza tempranill-cabernet
- Tauavel, Priure
- Finca pedregal, zeer geconcentreerde en volle wijn.

Vooral de Finca Pedregal is er eentje om te onthouden, zeer vol van smaak, en een lange afdronk, eentje die je bij een speciale gelegenheid opentrekt. In totaal heb ik zn 30 wijnen geproefd, de dessertwijnen heb ik niet geproefd, want vondt het na een hele tafel Monteabellon dat het wel welletjes geweest was. Kortom weer een geslaagde wijnproeverij van Henri Bloem op toplocatie!

Geen opmerkingen: