maandag 30 maart 2009

WIJN NIEUWS

Rode wijn voorkomt overgewicht

Rode wijn beperkt de opslag van vet in je lichaam doordat deze drank het niveau van oestrogeen in je bloed doet stijgen. Dat blijkt uit recent Portugees onderzoek.
Oestrogeen speelt een rol in het lichaam bij de stofwisseling van vet, het controleert ook het transport ervan. Het onderzoek toonde aan dat dieren die een behandeling met rode wijn kregen, minder dik werden dan degenen die geen wijn kregen maar evenveel sportten gedurende 8 weken. Welk bestanddeel van wijn nu net verantwoordelijk is voor de toename van het niveau van oestrogeen, is nog niet bekend. (bron telegraaf)
----------------------------------------------------------------------------------
Wit en Rood = Rose?

Franse wijnproducenten zijn woedend over de plannen van de Europese Commissie om rosé wijnen toe te staan die gemaakt worden door rode en witte wijn te mixen. Vooral in de Zuid-Franse Provence, het rosé gebied bij uitstek, leiden de plannen tot verhitte reacties. De wijnboeren in de Provence hebben jaren gevochten om het imago van hun rosé’s te verbeteren. In het verleden werd rosé in de meeste gevallen ten onrechte als een minderwaardige massawijn beschouwd. Mede door de kwaliteitsinspanningen van de wijnboeren in het zonnige zuiden van Frankrijk is de populariteit wereldwijd gigantisch toegenomen.Op dit moment is rosé goed voor 20 procent van alle wijn die in Frankrijk verkocht wordt, wereldwijd is nu 10 procent van alle wijn rosé.

Het is niet meer dan logisch dat na al deze inspanningen de Fransen er bezwaar tegen hebben dat in de toekomst wijnhandelaren rode en witte wijn door elkaar mogen husselen tot het een commerciële kleur en acceptabele smaak heeft om vervolgens deze mixdrank als rosé te verkopen. Tot nu toe wordt rosé bijna overal gemaakt door het sap van rode druiven in een vroeg stadium van de gisting af te tappen waarbij de wijn een licht rode of rosé kleur behoudt, de saignée methode, of or gekneude blauwe druiven net lang genoeg in contact te brengen met de gistende witte wijn om de wijn de kenmerkende rosé kleur te geven.

Uitzondering op de traditionele methodes wordt op kleine schaal toegepast in de Nieuwe Wereld, zoals in Californië en Australië, maar is daar zeker geen gemeengoed. Verder wordt de mix wel op bescheiden schaal toegepast in champagne en in een Spaanse rosé die onder de naam “Mescla” (mix) wordt verkocht maar niet mag worden geëxporteerd.(Bron: Agence France Presse / AFP)
---------------------------------------------------------------------------------
Hitte en vuur teisteren Australische wijngaarden

De wijnoogst in de Australische wijngaarden zal met 20 procent dalen in vergelijking met 2008.
De enorme hitte en grote branden zal voor de wijnboeren Down Under dit jaar tot grote schade leiden. Hoge temperaturen van 48 graden Celsius en weinig regen zorgen de afgelopen tijd voor veel hitte in Australië. Ook de bosbranden ten gevolge van de droogte laten hun sporen na. De Australische wijnboeren zien hun oogst verdrogen.Vergeleken met 2008 zal de wijnproductie Down Under met 20 procent terug lopen, zo meldt het Financieel Dagblad.

In gebieden als McLaren Vale in het zuiden en in de staat Victoria is de oogst van druiven zelfs voor 50 tot 85 procent vernield.De Nederlandse wijnbouwer Henk Strengers is ook getroffen. Hij laat weten dat vanuit zijn gaard in Hunter Valley geen enkele fles sirah-wijn naar Nederland komt. 'Voor een echte topwijn heb je perfecte wijn nodig. Ik sla daarom gewoon een jaar over.'De slechte druivenoogst komt op een ongunstig moment voor de Australische wijnmakers.De wereldmarkt van wijnen kampt met een overschot. De export van Australische wijnen naar met name de VS, was daardoor al teruggelopen. Bron: http://www.missethoreca.nl/

Geen opmerkingen: